2012. május 19., szombat

StréberExc #összesítés

Elérkeztünk az első hét utolsó napjához. A holnapi nap már a következő Exc felkészülő napja lesz - habár valamilyen szinten a mai nap is az volt.
A mostani hetem, amely a stréberség jegyében zajlott, nem telt el se lassan, se gyorsan, inkább olyan normális volt. Ez talán annak köszönhető, hogy az év közben is az öt Exc közül a stréber van leginkább jelen az életemben, így ez az Exc nem forgatta fel annyira az életemet, mint amennyire a többi fogja - épp ezért kezdtem ezzel. Hogy belejöjjek, hogyan is kell más lenni, nem pedig önmagam. Azt hiszem, sikerült.
Ez a hetem azért valamennyire mégiscsak más volt. Felsorolom, miért:
 1. Többet tanultam. Az év előző hónapjaiban is tanultam ezért, csak éppen nem ott, és nem annyit, mint most. A héten mindent itthon tanultam meg, nem pedig a suliban, szünetekben vagy a buszon. Nem másoltam házit óra előtt, nem csaptam össze egy rövid fogalmazást laza órákon. A szüneteim nem magolással és körmöléssel teltek.
 2. Első a tanulás. Mikor ezelőtt haza értem, mindig bekapcsoltam a gépet, a tévé elé ültem, vagy fogtam egy könyvet meg egy tábla csokit, és kivonultam az udvarra olvasni. Ezen a héten azonban amint haza értem, leraktam a táskámat, és szépen megtanultam mindent, megírtam a házi feladatokat, és csak azután mentem a dolgomra.
 3. Bepakoltam. Eddig rendszerint este dobáltam be a könyveimet a táskámba, aminek következményeképpen gyakran maradtak otthon könyvek, füzetek. A héten viszont közvetlenül tanulás után tettem be a tancuccomat a táskámba, így nem maradt itthon semmi. Mindig akkor tettem be az adott tantárgy cuccait a táskámba, mikor azzal a tárggyal kapcsolatban mindent megtanultam. A végén át is néztem még egyszer a bepakolást.
 4. Nyugodt voltam. Soha nem aggódtam a felelések alatt, hogy mi van, ha rám kerül a sor, mert mindent tudtam. A házi feladataim mindig hibátlatok voltak, mert itthon tudtam rajtuk gondolkozni, segítséget kérni, vagy utána nézni egy-egy kérdésnek, nem úgy, mint mikor szünetben csapom össze az írásbelit. Nem kellett másolnom mások háziját, és azzal együtt a hibáikat.
 5. Egyszerűbb ruhák. Mivel lefotóztam őket, látszik, hogy a héten egyszerűbb ruhákban jártam. Ez valamilyen szinten jó, valamilyen szinten rossz. Egy-két nap jobban éreztem volna magam valami kevésbé stréberes pólóban.
 6. Semmi smink. Csak alapozó. Nem tartom magam gyönyörűnek, szoktam használni minimum szempillaspirált és korrektort, most viszont csak az alapozó maradt. Mondhatni, natúr szépség voltam, amitől néha kellemetlenül éreztem magam. Bár senki nem tett megjegyzést, az alapozó púder nélkül lekopott, és igazából a fél napot make-up nélkül töltöttem. De hát ilyen egy vérbeli stréber, nem?!
 7. Göndör haj. Nem vasaltam ki, mert úgy gondoltam, Hermione sem teszi ezt, így én sem. A három külső változtatásom közül ez volt a legkellemetlenebb. A hajam iszonyú hülyén állt, így egész nap a fülem mögé túrva viseltem, de valójában úgy sem volt jobb. Két napig bírtam így, aztán a frufrumat kivasaltam, és copfba fogtam. Pénteken viszont vasalt volt, mert az előtte való napi koncertre kivasaltam.
 8. Kedves voltam. Egy stréber nem kegyetlen jégkirálynő, én sem voltam az. Mindenkivel kedves voltam, így igazából ilyen téren senkivel nem rontottam a kapcsolatomat. Az első személyiségváltásomat egy kapcsolatom sem szenvedte meg. Sőt, van, akivel jobb lett a viszonyom.
Lássuk, hogy mennyire volt pozitív, mennyire negatív ez a hét.
Pozitívumok:
 • több tanulás - jobban meg tudtam érteni a dolgokat
 • bepakolás - nem hagytam itthon semmit
 • nyugodtság - mivel itthon megtanultam mindent, jó érzés volt halálosan nyugodtan ülni a feleltetés alatt, sőt, a szünetekben is, mikor mindenki lázasan tanult
 • kedvesség - a kapcsolataim közül egyik sem romlott, de van, amelyik javult
Negatívumok:
 • elsőként tanulás - néha elég nagy erő kellett ahhoz, hogy fáradtam, feszülten leüljek tanulni; jól esett volna inkább egy fél óra kikapcsolódás
 • egyszerű ruhák - túl hétköznapiak voltak, amelyek nem illenek hozzám
 • semmi smink - önbizalom rombolás
 • göndör haj - kényelmetlenül, rondának éreztem magam, amit senki nem szeret, így én sem; én viszont nem is vagyok hozzászokva!
Pozitívumok: 8/4
Negatívumok: 8/4
Összességében teljes az egyensúly - a StréberExc-nek épp annyi előnye, mint hátránya van.
Meglátjuk, milyen a következő Exc, a PontosExc.