2015. január 8., csütörtök

Nyugis nap

Amennyire paráztam tegnap este a mai naptól, épp olyan laza volt. Matekon nem volt halál-feleltetés, törin se feleltünk, a többin meg semmi nem is volt beígérve szóval boldogság.

Kiolvastam A lány, aki tud repülni-t, tegnap este kezdtem, és kb éjfélig olvastam, aztán kidőltem, de szinte végeztem is vele akkor. Fogom gyűjteni itt az oldalon a könyveket, amiket elolvastam idén, és számolom őket. Lehetne mondjuk úgy 70? Durván sok egyébként. Az Iván Iljics halála pedig könyvnek számít és kész.

Pankától elkértem németen a munkafüzetét, mert sokkal előrébb tartanak mint mi, és nálam marad kk. Legalább könnyű lesz a háziírás.

Olyan fura érzés volt ma bennem, amikor lyukas órán épp koreaiul gyakoroltam a számokat, és ott volt Alexa, Gabi, Evelin, Blau, és Blau rákérdezett, hogy mit csinálok. Én meg csak úgy megmondtam nekik, erre úgy ledöbbentek. Ez csak azért van mert hogy koreaiul tanulni az emberek agyában annyit ér, mint mondjuk kínaiul, tehát ilyen random jelekként és megtanulhatatlan nyelvtan-kiejtésként él a agyukban? Mert a betűk például nem kimondottan nehezek, habár pont ma találtam egy betűt amit még soha sehol nem láttam .. (Lissandra amit az ultijánál mond: "무릎 어라!" .. most jöttem rá, hogy az egy ㅎ, még jó, hogy újra megnéztem. tessék, akkor mégse találtam).

Tehát úgy összességében maga az írás-olvasás koreaiul közel sem olyan bonyolult, mint kínaiul/japánul. Nem kell 1500 kanji-t csak úgy műveltségből megtanulni. 40-50 karakterből áll, tény, hogy megjegyezni, mikor van ㅓvagyㅏsucks, de úgy összességében, kiolvasni csak gyakorlás kérdése, hogy hogy megy. Nekem is egyre jobban megy, jobban, nem jól, de hát gyakorlok, vagy mi.

Azt megfogadtam, hogy lyukas órában gyakorlok, és ezt a szerdai nap kivételével be is tartottam, akkor meg ogn-t néztem, de abban is volt koreai, szóval csak félig bűnöztem. Most is amint ezzel végzek, szerintem megyek, és összecsapom a német házit, fürdök, kajálok, és kidolgozok egy új anyagrészt. Mondjuk az gáz egyrészt, hogy holnap nincs lyukasóra. Másrészt, nem tudom meddig vegyem a Vivi korean-t, elkezdeném már a howtostudykorean.com anyagát, egy álom az az oldal, de pure grammar. Jó szavak is vannak mondjuk. De kifejezéseket is szeretnék tanulni, az meg Jennynél van, a nyelvtant, amibe belekezdett, azt meg átugrottam, szóval igazán semmit nem csinálok. Szarakodtam egy hétig a számokkal, hogy ne kelljen eldöntenem, hogyan tovább.

Még gondolkozok, amíg fürdök meg ilyenek, az még sok idő lesz úgyis.

Bye, Dori